Over de Blog.

Deze blog heb ik aangemaakt voor mijn keuzepunt, natuurexcursies.

dinsdag 4 oktober 2011

Grotten van Han 24-07-2011

De grotten van Han zijn één van de grootste grotten die je kan bezoeken in België. Je gaat vanaf een dorpje met een treintje naar de grotten toe. Voordat het treintje vertrekt komen er altijd mensen met vogels die dan een foto van je maken met de vogel op je schouder (heel toeristisch). De grotten van Han trekt heel veel mensen. Tijdens de rondleiding krijgt men heel veel duidelijke uitleg. Ook feiten en weetjes worden door de gids verteld, zoals: de grootste stalagmiet, zuilen worden aangewezen, gordijntjes, draperieën enzovoorts. Ook is er tijdens de rondleiding een mooie lichtshow met muziek. De rondleiding is erg lang, maar zeker niet te lang! Eerder in de vakantie heb ik ook een bezoek gebracht aan de grotten van Neptunes, maar ondanks dat het ook grotten zijn is dit weer heel anders. Het heeft allebei iets aparts. De grotten van Neptunes zijn wat kleiner en knusser, daar moet je op een gegeven moment opletten dat je hoofd niet stoot en de grotten van Han zijn weer heel groot.

Ik vond het een zeer goede rondleiding. Leuk voor alle leeftijden. Wij liepen vrij vooraan bij de gids, zo kan je alles goed horen en eventueel individueel vragen stellen.

De uitleg en de weetjes waren heel goed. De gids sprak verstaanbaar Nederlands, alleen grammaticaal was het hier en daar wat lastig te volgen. (maar dat was ook niet erg vreemd, hij had de Nederlandse taal in drie maanden geleerd, zijn moedertaal was Frans). Wat iets minder goed aan de excursie was, was dat de groep eigenlijk te groot was. Wij liepen vooraan, wij konden het allemaal goed volgen, maar we moesten vaak erg lang wachten op de achterliggende groep. Ook voor ouders met kinderen, zij moeten goed opletten dat de kinderen bij hen blijven, want de grotten zijn groot en op sommige plekken loop je boven langs de rivier, en dat is erg hoog!

Voor een betere rondleiding zouden kleinere groepen geschikter zijn. Maar omdat de grotten van Han zo toeristisch zijn is dit niet haalbaar. Dan zouden alle toeristen moeten reserveren om naar de grotten te gaan. En lopen ze geld mis.





1 opmerking:

Paardebloem zei

Lachen, Ik was er een week eerder.